Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 03:42 - Основни стъпки за изграждане на уебсайт!
Автор: sotirooov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2010 04:01



  Тази презентация обобщава основните стъпки, които трябва да се преминат за да изградите вашия уебсайт.

1. Поставете си цел: Решете общата насока на уебсайта. Какъв ще бъде? Информационен? Електронен магазин? Ще предоставя някакви услуги? Блог? Нещо друго?

2. Определете целевия си пазар/посетители: Към кого е насочена вашата уебстраница? Направете профил на вашия пазар колкото е възможно по-внимателно - това е важно при подбиране на тона, съдържанието и стила на уебсайта. Уверете се, че целта на уебсайта ви се покрива с очакванията на пазара - може да се наложи да измените основната насока на сайта

3. Напишете съдържанието: Каква информация би трябвало да съдържа вашия уебсайт? Какво количество съдържание ще има? Включете ключовите думи, които смятате за важни при класирането ви в търсачките. Съдрържанието може да бъде написано и в последствие но сега трябва да решите структурата и базата за създаването му.

4. Изработете структурата на уебсайта. Планирайте как отделните уебстраници ще се свържат помежду си. Решете как ще разделите съдържанието. Групирайте страниците според темите. Ако е необходимо нахвърляйте и йерархията на уебсайта с вашите най важни страници на най-високо ниво. Визуално нарисувайте схемата на уебсайта. Направете скица на отделните страници и отбележете връзките между тях. Помислете как посетителите ще трябва да се ориентират в сайта. Направете структурата, колкото е възможно по-логична.

5. Направете Дизайна на вашата уебстраница. Имайте предвид: целта на уебсайта; таргет аудиторията; съдържанието. Не забравяйте значението на отделните цветове. Уверете се, че дизайна ви няма да затрудни и посетителите с увреждания.

6. Превърнете дизайна в код. Използвайте добре форматиран код така че дизайнът да се запази независимо от използвания браузър, устройства или операционни системи. Минимален и правилен код е по-добър и за посетителите с увреждания и за търсачките.

7. Публикувайте уебсайта си: Ако все още нямате сега е време да си купите домейн име. Необходим е и уебхостинг за да качите уебсайта си.

Нещата не свършват тук:

- вече имате уебсайт, който трябва да промотирате и да привличате посетители
- регистрирайте я в търсачките
- намерете други сайтове, които да линкват към вашата
- добавяйте ново съдържание
- поддържайте сайта си добре оптимизиран (СЕО)

Аз лично само не си падам по т.5 и т.6 тъй като за начинаещ предпочитам да използвам или блог платформа като Wordpress или готов темплейт с чист (опростен) код.

Плюсовете на такъв вариант:

+ много по-бързо и избягваш вероятността вместо да правиш уебсайт за нещо, което те интересува да си губиш времето в търсенето на поредната си грешка в кода
+ в общия случай рискът от грешки в кода е значително по-малък отколкото ако се мъча да го пиша аз а и вероятността сайта да изглежда различно на всеки браузър е доста по-малка
+ добиваш ясна престава за вида на уебсайта си

Е, мързелешката работа си има и минусите:

- може да ти се наложи да съобразяваш навигацията си с възможностите на темплейта или платформата (по някога това може и да е за добро - няма гаранция ще потребителите ще си паднат по святкащо меню скрито като китайски ребус в някакви картинки)
- ако се опиташ да модифицираш нещо може да си докараш доста ядове (простата операция по смяна на основния фон на темплейта може да докара доста неприятности с картинките сливащи се с оригиналния фон)

- опростения код на темплейта обикновено означава доста конвейрно изглеждащ уебсайт


Тагове:   уебсайт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sotirooov
Категория: Технологии
Прочетен: 124976
Постинги: 12
Коментари: 62
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930